Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

Z miodem kojarzą mi się naleśniki, kanapki z białym serem i kruche ciasteczka. Dlaczego postanowiłam dodać wpis o miodzie? Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę z cennych właściwości miodu wrzosowego, który charakteryzuje się dość mocnym zapachem i gorzko-słodkim smakiem.

Jakie wartości odżywcze zawiera miód wrzosowy?

Miód wrzosowy bogaty jest w pierwiastki takie jak magnez, fosfor i potas, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkt jest również źródłem witamin z grupy A i B.

Miód wrzosowy — właściwości lecznicze

Miód wrzosowy posiada właściwości lecznicze. Ze względu na działanie rozgrzewające jest doskonałym naturalnym lekarstwem na przeziębienie, a obecna w miodzie inhibina spowalnia rozwój wirusów i bakterii. Produkt zawiera również flawonoidy, olejki eteryczne i kwasy organiczne, które rozszerzają naczynia krwionośne nerek.

Właściwości miodu wrzosowego

Polecany jest także przy chorobach układu pokarmowego i przy problemach z sercem. Pamiętajmy, że stosowanie miodu ma też przeciwwskazania. Nie powinny go stosować osoby cierpiące na cukrzycę.

Miód wrzosowy — zastosowanie w kuchni

Miód wrzosowy charakteryzuje się specyficznym gorzko-słodkim smakiem.Można stosować go do sosów, marynat, zalew, kanapek i napojów, np. zamiast cukru. Warto pamiętać, by nie dodawać produktu do wrzątku, gdyż pozbawimy go wartości odżywczych.

Miód wrzosowy w pielęgnacji ciała

Miód wrzosowy znalazł szczególne zastosowanie w kosmetyce. Możemy odnaleźć go przede wszystkim w kremach, maściach, peelingach i żelach pod prysznic. Regularne używanie kosmetyków z jego zawartością odpowiednio nawilży i wygładzi nasz naskórek. Miód można także stosować do pielęgnacji stóp, aby zmiękczyć naskórek.

Coraz chętniej używa się do jako produktu leczniczego na cerę trądzikową. Można też dodawać miód do odżywek i maseczek na włosy. Dzięki niemu włosy będą lśniące, gładkie i miękkie w dotyku.

Polecam szczególnie w okresie zimowym mieć słoiczek miodu wrzosowego w kuchni. Słoik o pojemności 480 gram kosztuje około 35 zł.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Porady kulinarne:

Bogate właściwości marchewki Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów" Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady? Jak upiec sernik idealny? Awokado – z czym łączyć? Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian Właściwości zielonego smoothie Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki? Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie Cała prawda o oleju kokosowy Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić? Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych? Właściwości rozmarynu Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego Czym przyprawić dania z kurczaka? Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą! Właściwości botwiny Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety? Jak ugotować makaron idealny?