Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

Z miodem kojarzą mi się naleśniki, kanapki z białym serem i kruche ciasteczka. Dlaczego postanowiłam dodać wpis o miodzie? Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę z cennych właściwości miodu wrzosowego, który charakteryzuje się dość mocnym zapachem i gorzko-słodkim smakiem.


Jakie wartości odżywcze zawiera miód wrzosowy?
Miód wrzosowy bogaty jest w pierwiastki takie jak magnez, fosfor i potas, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkt jest również źródłem witamin z grupy A i B.
Miód wrzosowy — właściwości lecznicze
Miód wrzosowy posiada właściwości lecznicze. Ze względu na działanie rozgrzewające jest doskonałym naturalnym lekarstwem na przeziębienie, a obecna w miodzie inhibina spowalnia rozwój wirusów i bakterii. Produkt zawiera również flawonoidy, olejki eteryczne i kwasy organiczne, które rozszerzają naczynia krwionośne nerek.
Polecany jest także przy chorobach układu pokarmowego i przy problemach z sercem. Pamiętajmy, że stosowanie miodu ma też przeciwwskazania. Nie powinny go stosować osoby cierpiące na cukrzycę.
Miód wrzosowy — zastosowanie w kuchni
Miód wrzosowy charakteryzuje się specyficznym gorzko-słodkim smakiem.Można stosować go do sosów, marynat, zalew, kanapek i napojów, np. zamiast cukru. Warto pamiętać, by nie dodawać produktu do wrzątku, gdyż pozbawimy go wartości odżywczych.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Miód wrzosowy w pielęgnacji ciała
Miód wrzosowy znalazł szczególne zastosowanie w kosmetyce. Możemy odnaleźć go przede wszystkim w kremach, maściach, peelingach i żelach pod prysznic. Regularne używanie kosmetyków z jego zawartością odpowiednio nawilży i wygładzi nasz naskórek. Miód można także stosować do pielęgnacji stóp, aby zmiękczyć naskórek.
Coraz chętniej używa się do jako produktu leczniczego na cerę trądzikową. Można też dodawać miód do odżywek i maseczek na włosy. Dzięki niemu włosy będą lśniące, gładkie i miękkie w dotyku.
Polecam szczególnie w okresie zimowym mieć słoiczek miodu wrzosowego w kuchni. Słoik o pojemności 480 gram kosztuje około 35 zł.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze