Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić?

Możemy wyodrębnić wody mineralne, stołowe, źródlane, lecznicze i smakowe, a większość z nich jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Moją ulubioną wodą jest mineralna. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych czuję się po niej niesamowicie. A wy, jaką wodę polecacie?

Wody do picia-rodzaje

Poniżej przybliżę wam każdy z gatunków wód. Czym się od siebie różnią i którą wybrać do picia?

  • Woda mineralna – bogata w pierwiastki

Woda mineralna zawiera wiele pierwiastków, takich jak potas, magnez i sód.

Dzięki nim jesteśmy w stanie prawidłowo funkcjonować. Regularne picie wody mineralnej chroni organizm przed wieloma chorobami i poprawia samopoczucie, tak jak w moim przypadku.

Wysokozmineralizowane, czyli posiadające od 1500 do 4000 mg składników mineralnych na litr, nie powinny być podawane dzieciom.

  • Woda źródlana – idealna do parzenia kawy i herbaty

Woda źródlana ma mniej składników odżywczych od mineralnej. Główną jej zaletą jest lekka, miękka konsystencja. Świetnie nadaje się do parzenia kawy i herbaty.

Są to przeważnie wody niskozmineralizowane (zawierające do 500 mg składników mineralnych na litr), dlatego mogą być przeznaczone dla dzieci.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Woda źródlana
  • Woda stołowa – doskonała na zgaszenie pragnienia

Woda stołowa jest modyfikacją wody mineralnej i źródlanej. Posiadają one duże zawartości magnezu i wapnia, które są cenne dla naszego organizmu.

  • Woda lecznicza – lek na przyspieszenie metabolizmu

Wody lecznicze przynoszą ulgę w chorobach żołądka i poprawiają metabolizm.

Wodę leczniczą powinniśmy spożywać tylko na zalecenie lekarza. To rodzaj „napoju”, który nie zgasi pragnienia, a przedawkowanie może zaszkodzić organizmowi.

  • Woda smakowa – szkodliwa dla organizmu

Wody smakowe dla większości z nas są smaczniejsze od tych „zwykłych”, ale i bardziej szkodliwe dla organizmu. Zawierają one wiele związków chemicznych, spore ilości cukru, aromatów i konserwantów.

Posiadają także benzoesan sodu, który przyczynia się do zatrzymania wody w organizmie i podrażnia śluzówkę żołądka. Wodę smakową nie traktujmy jako napoju odżywczego i spożywajmy ją jedynie dla smaku.

Woda smakowa

Jak widać, istnieje wiele gatunków wód. Wybór napoju zależy przede wszystkim od walorów smakowych.

Ile litrów wody pić na co dzień?

Woda ma szczególne znaczenie na pracę organizmu, gdyż oczyszcza go z toksyn, a także wpływa na jędrność i nawilżenie skóry. Przyjęte jest, że powinniśmy pić 2 litry płynów dziennie.

Co robić, by przyjmować odpowiednią ilość wody?Po przebudzeniu, najlepiej na czczo wypijmy szklankę czystej wody lub z dodatkiem soku z cytryny. Jeśli jesteśmy osobami trenującymi, wypijmy 2–3 szklanki przed planowanymi ćwiczeniami. Pamiętajmy, by napoju nie pić tylko wtedy, kiedy zaczynamy odczuwać pragnienie, które jest sygnałem odwodnienia.

Kobieta pije wodę

Starajmy się spożywać wodę systematycznie, najlepiej w małych ilościach. Pamiętajmy, że dzienne przyjmowanie płynów zależne jest od wielu czynników, np. płci, diety czy panującej temperatury.

Jeśli chcemy kontrolować ilość pitej wody, możemy spożywać ją z butelek lub bidonów. Zwracajmy uwagę, by tuż przed snem nie pić napoju, gdyż możemy mieć problemy z zaśnięciem.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Porady kulinarne:

Bogate właściwości marchewki Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów" Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady? Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych? Właściwości rozmarynu Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego Czym przyprawić dania z kurczaka? Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą! Właściwości botwiny Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety? Jak ugotować makaron idealny?