Zdrowotne właściwości sezamu

Sezam przeważnie spożywamy w postaci chałwy lub sezamków. Nie zapominajmy jednak, że ziarenka sezamu mają szerokie zastosowanie w kuchni. Nadają one potrawom wybornego smaku i mocnego zapachu.

Sezam — właściwości lecznicze

Sezam, zaliczany do afrodyzjaków zawiera wiele składników odżywczych, dlatego powinniśmy włączyć go do naszej diety. Bogaty jest w pierwiastki: żelazo, cynk, magnez, w witaminę A, B, E i przeciwutleniacze (sesamol i sesamolinę), które opóźniają proces starzenia, obniżają ciśnienie krwi i cholesterol.

Warto wiedzieć, że sezam jest bogatym źródłem wapnia. 100 gram ziaren sezamu posiada 1160 miligramów wapnia, który odpowiada za dobry stan kości.

Sezam — rodzaje nasion

Występują cztery odmiany nasion sezamu: białe, czarne, czerwone i brązowe. Charakteryzują się one słodkim smakiem, a czarne nasiona dodatkowo specyficznym i mocnym zapachem. Czarny sezam można kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością.

Zastosowanie sezamu w medycynie i kosmetyce

Sezam ma szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Już w starożytności zauważono, że działa on korzystnie na zdrowie, poprawia samopoczucie, a stosowany w pielęgnacji ciała nawilża i zmiękcza naskórek.

Oprócz tego, sezam ma działanie wykrztuśne, dlatego używany jest na mokry kaszel. Dzięki dużej zawartości błonnika pomaga przy zaparciach, problemach żołądkowych i wzmacnia perystaltykę jelit. Kwasy omega-6występujące w sezamie chronią organizm przed miażdżycą.

Ze względu na obecność żelaza sezam polecany jest osobom cierpiącym na anemię. Obecny w ziarnach magnez i kwas fitowy powodują, że sezam działa antynowotworo, a dzięki cynkowi wybiela zęby i usuwa kamień nazębny. Na dodatek, zawarta w sezamie lecytyna stymuluje pamięć i poprawia koncentrację.

Olej sezamowy powinny stosować osoby z cerą suchą. Dzięki regularnemu nakładaniu oleju na twarz staje się ona gładka, nawilżona i miękka w dotyku. Kosmetyk na bazie sezamu pomaga także zwalczyć wypryski i neutralizuje toksyny.

Olej sezamowy

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Wcierany we włosy powoduje, że są one gładkie, lśniące i miękkie w dotyku. Ponadto, uważany jest za najlepszy naturalny środek redukujący oparzenia skórne i ochraniający naskórek przed promieniami UV. Poparzoną skórę należy smarować olejkiem sezamowym 3–4 razy dziennie. Pierwsze efekty zauważymy już po kilku godzinach od nałożenia preparatu.

Zobacz więcej:

Jak stosować sezam w kuchni?

Sezam ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy włączyć go do naszych potraw w postaci oleju sezamowego, drobnych ziarenek i pasty sezamowej, która idealnie zagęszcza sosy. Wykorzystywany jest do różnego rodzaju ciast, deserów, pieczywa, sałatek i sosów. Zmielony stosowany jest do chałwy i jako panierka do ryb i kotletów.

Sezamowe ciasteczka

Sezamowe ciasteczka

Potrzebować będziesz:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • jajko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżkę cukru wanilinowego
  • ¾ szklanki sezamu

Sezam podsmaż na rozgrzanej patelni, po czym do osobnej misy dodaj masło, mąkę, cukier, jajko, sodę, cukier wanilinowy i większą część podsmażonego sezamu (¼ szklanki zostawmy do oprószenia ciasteczek).

Następnie, ze składników wyróbmy ciasto, uformujmy z niego wałek o średnicy 4 cm i posypmy sezamem. Całość zawińmy w folię spożywczą i wstawmy do zamrażalnika na 20–30 minut. Potem, wyjęte z lodówki ciasto pokrój na centymetrowe plastry i ułóż na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz w piekarniku około 15 minut.

Smacznego!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Co mają w sobie krewetki? Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach Śniadanie na mieście? Czemu nie Właściwości szpinaku Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć Za co kocham krewetki? Czym kusi kuchnia węgierska?