Zdrowotne właściwości sezamu

Sezam przeważnie spożywamy w postaci chałwy lub sezamków. Nie zapominajmy jednak, że ziarenka sezamu mają szerokie zastosowanie w kuchni. Nadają one potrawom wybornego smaku i mocnego zapachu.


Sezam — właściwości lecznicze
Sezam, zaliczany do afrodyzjaków zawiera wiele składników odżywczych, dlatego powinniśmy włączyć go do naszej diety. Bogaty jest w pierwiastki: żelazo, cynk, magnez, w witaminę A, B, E i przeciwutleniacze (sesamol i sesamolinę), które opóźniają proces starzenia, obniżają ciśnienie krwi i cholesterol.
Warto wiedzieć, że sezam jest bogatym źródłem wapnia. 100 gram ziaren sezamu posiada 1160 miligramów wapnia, który odpowiada za dobry stan kości.

Sezam — rodzaje nasion
Występują cztery odmiany nasion sezamu: białe, czarne, czerwone i brązowe. Charakteryzują się one słodkim smakiem, a czarne nasiona dodatkowo specyficznym i mocnym zapachem. Czarny sezam można kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Zastosowanie sezamu w medycynie i kosmetyce
Sezam ma szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Już w starożytności zauważono, że działa on korzystnie na zdrowie, poprawia samopoczucie, a stosowany w pielęgnacji ciała nawilża i zmiękcza naskórek.

Oprócz tego, sezam ma działanie wykrztuśne, dlatego używany jest na mokry kaszel. Dzięki dużej zawartości błonnika pomaga przy zaparciach, problemach żołądkowych i wzmacnia perystaltykę jelit. Kwasy omega-6występujące w sezamie chronią organizm przed miażdżycą.
Ze względu na obecność żelaza sezam polecany jest osobom cierpiącym na anemię. Obecny w ziarnach magnez i kwas fitowy powodują, że sezam działa antynowotworo, a dzięki cynkowi wybiela zęby i usuwa kamień nazębny. Na dodatek, zawarta w sezamie lecytyna stymuluje pamięć i poprawia koncentrację.
Olej sezamowy powinny stosować osoby z cerą suchą. Dzięki regularnemu nakładaniu oleju na twarz staje się ona gładka, nawilżona i miękka w dotyku. Kosmetyk na bazie sezamu pomaga także zwalczyć wypryski i neutralizuje toksyny.
Wcierany we włosy powoduje, że są one gładkie, lśniące i miękkie w dotyku. Ponadto, uważany jest za najlepszy naturalny środek redukujący oparzenia skórne i ochraniający naskórek przed promieniami UV. Poparzoną skórę należy smarować olejkiem sezamowym 3–4 razy dziennie. Pierwsze efekty zauważymy już po kilku godzinach od nałożenia preparatu.

Zobacz więcej:
Jak stosować sezam w kuchni?
Sezam ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy włączyć go do naszych potraw w postaci oleju sezamowego, drobnych ziarenek i pasty sezamowej, która idealnie zagęszcza sosy. Wykorzystywany jest do różnego rodzaju ciast, deserów, pieczywa, sałatek i sosów. Zmielony stosowany jest do chałwy i jako panierka do ryb i kotletów.
Sezamowe ciasteczka
Potrzebować będziesz:

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 150 g masła
- jajko
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżkę cukru wanilinowego
- ¾ szklanki sezamu
Sezam podsmaż na rozgrzanej patelni, po czym do osobnej misy dodaj masło, mąkę, cukier, jajko, sodę, cukier wanilinowy i większą część podsmażonego sezamu (¼ szklanki zostawmy do oprószenia ciasteczek).
Następnie, ze składników wyróbmy ciasto, uformujmy z niego wałek o średnicy 4 cm i posypmy sezamem. Całość zawińmy w folię spożywczą i wstawmy do zamrażalnika na 20–30 minut. Potem, wyjęte z lodówki ciasto pokrój na centymetrowe plastry i ułóż na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz w piekarniku około 15 minut.
Smacznego!


Polecane przez autora:
- Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie
- Awokado – z czym łączyć?
- Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze