Awokado – z czym łączyć?

Na kanapce, w zupie, w chipsach, w sałatkach - awokado smakuje niepowtarzalnie. Warto jednak wiedzieć, że egzotyczny owoc powinniśmy jeść na surowo, gdyż pieczony lub gotowany traci cenne wartości odżywcze.


Awokado – właściwości zdrowotne
Awokado bogate jest w składniki odżywcze, dlatego powinniśmy włączyć owoc do naszej codziennej diety. Potas obecny w owocu obniża ciśnienie krwi, a jednonienasycony kwas oleinowy działa antynowotworowo i zmniejsza cholesterol. Ze względu na dużą ilość błonnika przyspiesza metabolizm i reguluje poziom cukru we krwi.
Z czym należy jeść awokado?
Na awokado źle wpływają wysokie temperatury, dlatego owoc należy spożywać w surowej postaci. Skropiony sokiem z cytryny (by nie zczerniał) można dodawać do sałatek. Miąższ awokado można stosować jak masło i smarować nim np. pieczywo czy ser.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Niekiedy też środek owocu dodaje się do sushi. Niektórzy używają awokado jako dodatek do jajecznicy, kanapek z pomidorem i koreczków. Owoc też doskonale komponuje się z owocami morza, np. z krewetkami i różnorodnymi serami.

Zobacz więcej:
Nic nie robi tak na mnie dużego wrażenia jak pasta guacamole, którą stosuje się na przekąski z grilla, do mięsa, kanapek lub do chipsów, np. z placków tortilli.
Pasta guacamole
Potrzebować będziesz:

- 2 duże awokado
- 2 zielone papryczki chili
- pęczek świeżej kolendry
- wyciśnięty sok z jednej cytryny
- 2 duże pomidory
- 1 czerwona cebula
- sól
Przygotowanie pasty guacamole rozpocznijmy od przecięcia awokado na pół i wyjęcia pestek. Następnie, łyżką wyjmijmy miąższ do miski i skropmy sokiem z cytryny (by nie ściemniał).
Kolejno za pomocą widelca lub miksera zgniećmy owoc na gładką masę i dodajmy pokrojone wcześniej papryczki chili, pomidory, cebulę i kolendrę. Uzyskaną papkę do smaku możemy doprawić solą. Zanim podamy pastę, wstawmy ją do schłodzenia na 20–30 minut do lodówki.
Jak kupować awokado?
Zwracajmy uwagę na dojrzałość owocu. Jak to sprawdzić? Wystarczy, że palcem naciśniemy awokado. Jeśli stwierdzimy, że produkt jest miękki, możemy go kupić. Niedojrzały będzie twardy w dotyku, a w smaku cierpki i gorzki. Cena awokado waha się od 4 do 10 zł za sztukę.


Polecane przez autora:
- Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie
- Zdrowotne właściwości sezamu
- Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze