Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole

Kulinarny savoir vivre rządzi się swoimi prawami, które każdy powinien przyswoić. Sztuka umiejętnej postawy przy stole zrobi niesamowite wrażenie na gościach, a tym samym pomoże określić, jakimi jesteście osobami.


Wskazówki, jak właściwie zachować się podczas jedzenia
Autor fizjologii smaku – Jean Anthelme Brillat-Savarin mawiał „powiedz mi jak jesz, a ja powiem ci, kim jesteś”. Tak to prawda, po tym jak człowiek spożywa posiłek można wywnioskować jaką ma osobowość. Udzielę wam zatem kilka wskazówek, jakie maniery obowiązują przy stole np. na przyjęciu rodzinnym. Oto kilka z nich
- Miejsca przy stole
Miejsca przy stole są bardzo ważną kwestią. Organizatorzy przyjęcia (gospodarz i gospodyni) powinni siedzieć naprzeciwko siebie. Gości należy usadzać w zależności od płci. Mężczyźni i kobiety powinni siedzieć obok siebie, najlepiej na przemian.
- Serwetka na kolanach
Kolejną rzeczą, którą musicie zrobić jest umieszczenie serwety na kolanach. Ten test pozwoli przekazać panu domu, że czekacie na obiad i pozostałe przekąski.
- Podawanie przypraw i pieczywa
Przyprawy, pieczywo i przekąski podawajcie osobie siedzącej obok, nigdy tej z naprzeciwka. Jeśli ktoś inny rozpoczął podawanie przedmiotów, czekaj na swoją kolej.
- Rozmieszczenie jedzenia i napojów
Pamiętajcie, by jedzenie znajdowało się po waszej lewej stronie, a po prawej szklanki do napoju i kieliszki do wina.
- Jak używać sztućców?
Jeśli obok waszego talerza znajduje się więcej niż jedna para sztućców, zacznij pierwszy posiłek od tych położonych najbliżej zewnętrznej strony. Podczas kolejnego dania posługuj się następnymi.
- Zakończenie jedzenia
Zakończyliście jedzenie i chcecie poinformować o tym gospodarza? Sztućce połóżcie obok siebie na talerzu, widelec powinien być skierowany ząbkami w dół, a nóż skierowany do środka talerza (ostrzem do góry).
- Prawidłowa postawa przy stole
Przy stole zwracaj uwagę, by siedzieć prosto. Elegancka postawa jest bardzo istotna. Starajcie się nie zakładać nogi na nogę, a ustawiać je pod stołem równolegle do siebie. Ręce trzymajcie na stole, nie pod nim i pod żadnym pozorem nie opierajcie się na łokciach.
Sztuka dobrych manier przy stole
Pamiętajcie, by nie rozpoczynać jedzenia wcześniej od innych. Poczekajcie, aż wszyscy dostaną swoje porcje, a gospodarz zachęci do konsumowania dania.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Nieestetyczne jest również dmuchanie na jedzenie. Jeśli wasz posiłek jest gorący, zaleca się, by odczekać chwilę.

Pamiętajcie również, aby w trakcie spożywanego posiłku nic nie mówić. Mówienie z pełną buzią wygląda nieelegancko i na pewno nie wywoła dobrego wrażenia na pozostałych gościach.
Powyższa lista właściwego zachowania się przy stole nie jest krótka. Uważam jednak, że przez przestrzeganie przynajmniej połowy zasad zyskacie w oczach innych. Powyższe wskazówki o właściwych manierach przy stole wykorzystuj w restauracjach i na innych wystawnych przyjęciach.


Polecane przez autora:
- Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie
- Awokado – z czym łączyć?
- Zdrowotne właściwości sezamu
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze