Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole

Kulinarny savoir vivre rządzi się swoimi prawami, które każdy powinien przyswoić. Sztuka umiejętnej postawy przy stole zrobi niesamowite wrażenie na gościach, a tym samym pomoże określić, jakimi jesteście osobami.

Wskazówki, jak właściwie zachować się podczas jedzenia

Autor fizjologii smaku – Jean Anthelme Brillat-Savarin mawiał „powiedz mi jak jesz, a ja powiem ci, kim jesteś”. Tak to prawda, po tym jak człowiek spożywa posiłek można wywnioskować jaką ma osobowość. Udzielę wam zatem kilka wskazówek, jakie maniery obowiązują przy stole np. na przyjęciu rodzinnym. Oto kilka z nich

  1. Miejsca przy stole

    Miejsca przy stole są bardzo ważną kwestią. Organizatorzy przyjęcia (gospodarz i gospodyni) powinni siedzieć naprzeciwko siebie. Gości należy usadzać w zależności od płci. Mężczyźni i kobiety powinni siedzieć obok siebie, najlepiej na przemian.

  2. Serwetka na kolanach

    Kolejną rzeczą, którą musicie zrobić jest umieszczenie serwety na kolanach. Ten test pozwoli przekazać panu domu, że czekacie na obiad i pozostałe przekąski.

  3. Podawanie przypraw i pieczywa

    Przyprawy, pieczywo i przekąski podawajcie osobie siedzącej obok, nigdy tej z naprzeciwka. Jeśli ktoś inny rozpoczął podawanie przedmiotów, czekaj na swoją kolej.

  4. Rozmieszczenie jedzenia i napojów

    Pamiętajcie, by jedzenie znajdowało się po waszej lewej stronie, a po prawej szklanki do napoju i kieliszki do wina.

  5. Jak używać sztućców?

    Jeśli obok waszego talerza znajduje się więcej niż jedna para sztućców, zacznij pierwszy posiłek od tych położonych najbliżej zewnętrznej strony. Podczas kolejnego dania posługuj się następnymi.

    Zastawa stołu

  6. Zakończenie jedzenia

    Zakończyliście jedzenie i chcecie poinformować o tym gospodarza? Sztućce połóżcie obok siebie na talerzu, widelec powinien być skierowany ząbkami w dół, a nóż skierowany do środka talerza (ostrzem do góry).

  7. Prawidłowa postawa przy stole

    Przy stole zwracaj uwagę, by siedzieć prosto. Elegancka postawa jest bardzo istotna. Starajcie się nie zakładać nogi na nogę, a ustawiać je pod stołem równolegle do siebie. Ręce trzymajcie na stole, nie pod nim i pod żadnym pozorem nie opierajcie się na łokciach.

Sztuka dobrych manier przy stole

Pamiętajcie, by nie rozpoczynać jedzenia wcześniej od innych. Poczekajcie, aż wszyscy dostaną swoje porcje, a gospodarz zachęci do konsumowania dania.

Nieestetyczne jest również dmuchanie na jedzenie. Jeśli wasz posiłek jest gorący, zaleca się, by odczekać chwilę.

Pamiętajcie również, aby w trakcie spożywanego posiłku nic nie mówić. Mówienie z pełną buzią wygląda nieelegancko i na pewno nie wywoła dobrego wrażenia na pozostałych gościach.

Sztućce

Powyższa lista właściwego zachowania się przy stole nie jest krótka. Uważam jednak, że przez przestrzeganie przynajmniej połowy zasad zyskacie w oczach innych. Powyższe wskazówki o właściwych manierach przy stole wykorzystuj w restauracjach i na innych wystawnych przyjęciach.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Porady kulinarne:

Bogate właściwości marchewki Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów" Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady? Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie Cała prawda o oleju kokosowy Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić? Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych? Właściwości rozmarynu Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego Czym przyprawić dania z kurczaka? Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą! Właściwości botwiny Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety? Jak ugotować makaron idealny?